Akoestische plafondoplossing helpt bij winnen architectuurprijs

Concrete06

Treinstation Winterberg valt in de prijzen met betongrijze akoestische plafondoplossing

De Bürgerbahnhof is een modern, prijswinnend en multifunctioneel gebouw met treinstation, hogeschool en stadskantoor.

winterberg-case-study-image-1

Elke dag gebruiken vele toeristen en inwoners dit mooie nieuwe treinstation in de bergen van Sauerland. Het prachtige station is gebouwd in de vorm van een skischans, wat perfect aansluit bij de populaire wintersporten die bezoekers kunnen uitoefenen in de regio.

Iedereen die voor het eerst aankomt in het station, staat een aangename verrassing te wachten. De entree en wachtruimte voelen heel open en charmant aan dankzij de hoge plafonds in een betongrijze kleur en het ruimtelijke ontwerp.

Diverse visuele en akoestische vereisten vroegen om Rockfon

De grote ruimtes met plafondhoge glazen facades en andere geluidsreflecterende materialen, zoals metaal en marmer, zijn visueel aantrekkelijk maar deze harde oppervlakken leiden tot slechte akoestische omstandigheden. Gezien de grote aantallen reizigers, die het station dagelijks aandoen, kan het geluidsniveau al snel onaangenaam worden als er in het ontwerp geen rekening wordt gehouden met de akoestiek. Hierdoor wordt het wachten in de terminal ondraaglijk en is het voeren van een gesprek vrijwel onmogelijk.

Ook de ruimtes die grenzen aan de treinterminal, het stadskantoor en de volkshogeschool, vroegen om een aangename binnenomgeving. De architect moest dus een oplossing vinden die het ontwerp van de ruimte in stand zou houden en tegelijkertijd het binnenklimaat kon verbeteren, waardoor de ruimte er net zo goed uitziet als hij klinkt.

Kleurdesign gecombineerd met goede akoestiek

Een moderne uitstraling, uitstekende akoestiek en een gebruiksvriendelijk ontwerp was wat de architecte van de Bürgerbahnhof zocht. Om haar visie te realiseren koos architecte Helga Köster-Saure voor de plafondpanelen van Rockfon Color-all® met een bijpassend Chicago Metallic ophangsysteem in betonkleur. Hiermee werd een subtiele look gecreëerd waarbij de akoestische platen perfect matchen met de ophangprofielen.

Dankzij de toepassing van Rockfon akoestische plafondoplossingen kon ze aan de vereisten voor akoestisch comfort en brandveiligheid in deze drukke ruimte voldoen.

De Bürgerbahnhof overtuigde niet alleen de planners en gebruikers, maar de geslaagde architectuur, akoestiek en functionaliteit werd ook opgemerkt door de vereniging "Allianz pro Schiene e.V.", die jaarlijks een prijs uitreikt voor het beste station. Mede dankzij de bijdrage van Rockfon sleepte de Bürgerbahnhof in Winterberg deze prijs in 2018 in de wacht.

TileSample
Azure47
Chalk21

Wil je meer
weten?Je kunt alle Rockfon Color-all® product informatie en specificaties terugvinden op onze productpagina. Ook lees je hier alles over akoestische prestaties, kantafwerkingen, formaten en alle documentatie.

Bezoek de Rockfon
Color-all® product pagina
Ontvang het gratis boek met trends

Word geïnspireerd en ontdek de psychologie van kleuren achter de collectie in ons prachtige boek met trends.

Download
Plan een meeting

Spreek met een Rockfon Color-all®

Boek een afspraak
Bestel kleurenkaart

Bekijk de echte vliezen van de gehele collectie om zo de juiste kleur te kiezen voor jouw volgende project.


Bestel kleurenkaart